Barn lever farligt i Sjöstadstrafiken

Prata med ditt barn om användning av mobiltelefon och kom överens om hur man ska bete sig ute i trafiken. 

Prata med ditt barn om användning av mobiltelefon och kom överens om hur man ska bete sig ute i trafiken. 

Barn i trafiken som inte tittar upp från sina mobiler och riskerar att bli påkörda. 

SKOLAN UNDERVISAR VÅRA BARN i trafik och trafiksäkerhet, men du som förälder har också en viktig roll i barnens träning i hur man uppför sig i trafiken. Den mängdträning som behövs för att barn ska bli säkra i trafiken förutsätter din medverkan. För att exempelvis en 9-åring ska kunna gå på egen hand till skolan krävs han eller hon har gått vägen många, många gånger innan. 

I Hammarby Sjöstad har vi genomfartsgator med  bilar, lastbilar, cyklister, bussar och tvärbana som går förbi våra två största skolor. Barn är olika och det är svårt att exakt säga vid vilken ålder som ett barn är mogen för trafiken i Sjöstan. Många barn är inte mogna att ge sig ut på egen hand i en komplicerad trafikmiljö förrän i 10-12-årsåldern. Innan dess är deras syn, hörsel och bedömningsförmåga inte utvecklade nog att klara av att överblicka en trafiksituation, bedöma hastigheter och förutse faror. 

När yngre barn rör sig i en komplicerad trafikmiljö ska de alltid ha sällskap av en vuxen. Gradvis behöver barnen lära sig att ta eget ansvar och med de vuxnas hjälp skaffa erfarenhet för att bli trafikmogna.

Små barn kan lära sig att klara många saker själva, men kan ha svårt att bedöma risker och förutse konsekvenser, vilket blir särskilt tydligt i trafiken. Allt eftersom barn växer blir balansen bättre och de springer och hoppar gärna överallt, och glömmer lätt att se sig för. 

Barn kan lära sig vissa trafikregler men tänker inte på dessa om en boll rullar ut i gatan. Små barn kan tolka saker bokstavligt. Uppmaningen ”Se upp”! - när vi menar ”Här kommer en bil!” - kan få barnet att titta uppåt, istället för ut på gatan. Att en sexåring har precision och balans nog att cykla på en tvåhjuling, innebär inte att den är mogen nog att ge sig ut i trafiken.

Det lilla barnet behöver alltid en vuxens hjälp i trafiken och det gäller faktiskt ganska långt upp i åldrarna. Barns trafiksäkerhet är vuxnas ansvar och barn har biologiska begränsningar att klara trafiken. Därför ska barn i förskoleåldern aldrig lämnas ensamma i trafiken. Däremot är det mycket bra om du går tillsammans med ditt barn. Ta redan från förskoleklass som vana att promenera till skolan tillsammans. Välj den säkraste vägen och gå på samma sätt som du vill att ditt barn ska göra om några år. Starta vanan redan nu!

När barnet börjar skolan ska du fortsätta att gå med ditt barn. Barn utvecklas olika och det är du som känner ditt barn allra bäst. Men överskatta inte kompetensen i trafiken. Trafiken i Sjöstan är komplex och det är mycket att förhålla sig till, och dessutom förändras situationen hela tiden. 

På lågstadiet är ditt barn fortfarande ganska kort, har inte fullt utvecklad syn och hörsel och styrs framför allt fortfarande mycket av fantasin. Han eller hon kan säkert rabbla många trafikregler, men är ändå inte en säker trafikant.

Mobiltelefonen är en del av barns vardag och fungerar även som ett kommunikationsmedel mellan barn och föräldrar. Men i trafiken på väg till eller från skolan kan mobiltelefonen ofta ta all uppmärksamhet. Ett litet barn förstår inte automatiskt att situationen inte är lämplig för att svara i telefon eller att skriva sms till en kompis, om man håller på att korsa en väg.

Prata med barnet om användning av mobiltelefon och kom överens om hur man ska bete sig i trafiken. När barnet har färdiga handlingsinstruktioner, säkerställer man att barnet inte fokuserar på sin mobiltelefon i stället för trafiken.

Kom ihåg reflexerna så fort det börjar mörkna på eftermiddagar och morgnar. De behövs även i stan. Så fort höst- och vinterjackan plockas fram är det klokt att ta fram en reflex eller två och lägga i fickorna. Tänk på att reflexer även behövs av vuxna!

Källa: NTF

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, oktober 2020

Läs mer om vad som händer i Sjöstan!