Konst i Sjöstan.

I Hammarby Sjöstad finns både större konstverk bekostade av staden och mer svårupptäckta verk placerade på kvarterens gårdar.

 
 
I väntan på någon.jpg

I väntan på någon

Skulpturen av Måna Grivner från 2009 finns vid Förskeppsgatan 5. Här vilar fyra sotsvartpatinerade sagodjur på ett bländande vitt marmorpodium, utformat som en trappa som kan nås från alla håll och som konstnären hoppas inbjuder till lek. “Vi lever i ett flöde av smärta. I en värld där våldet trappas upp, där de religiösa motsättningarna ökar och där främlingsfientligheten växer mer och mer. Jag har velat skapa ett undantagshål där man kan sitta och slappna av, reflektera och hämta kraft. En plats där man kan samla lugn, mitt i det här bruset”, sa konstnären då hon invigningstalade vid sitt verk.

 
Livsfrisen.jpg

Livsfrisen

Konstverket av Lars Arrhenius från 2012 finns vid rondellen Hammarby Allé/Lugnets Allé. Bilderna är så kallade pictorgram, dvs förenklade symboler, där man längs Hammarby Allé kan följa en slags livsfris. Den går från en födelsestjärna till ett kors och är en rörelse från födseln till döden. Om man tittar noggrant ser man att det är barn och barnvagn i början, sedan kommer ungdom med breakdance, demonstrationer och kärlek och ju längre bort man kommer desto äldre blir människan. I slutet matar man duvor och till sist dör man. Lars har också gjort två andra konstverk på fasaderna av byggnaden; ”Uppvaktningen” och ”Kärleken”.

 
Spiral.jpg

Spiralen

Den långa skulpturen vid Hammarbyterassen är gjord 2009 av konstnären Beatrice Hansson. Det är en slingrande, oregelbunden spiral, ca 20 meter, som förstärker den långa riktningen i parken. Spiralen har blivit en mötesplats för både vuxna och barn, de boende i området. Barnens rörelse genom skulpturen blir en koreografi i stadens rum.  

 
Vänner.jpg

Mer än bara vänner

En skulpturgrupp av konstnären och formgivaren Thomas Nordström från 2008 som står på en innergård mellan Heliosgatan och Hammarby Allé. Skulpturen för tanken till två gigantiska skalbaggar med väldigt långa ben. Skalen är gjorda av fasetter i laminerat glas och stommen består av rostfritt stål. På undersidan/insidan finns en ljusramp av LED-ljus som tänds när det blir mörkt. Den ena ”vännen” lyser rött, den andra gult.   

 
Äpplet.jpg

Fallande äpplen

De tre skulpturerna av Mats Bigert och Lars Bergström vid Lugnets skola är från 2014 och är vardera tre meter höga äpplen i olika stadier. De ska symbolisera Kunskapens äpple. På det första äpplet har en tugga tagits, det andra, på bilden ovan, är delvis uppätet och det sista är bara en äppelskrutt, vilket är en symbol för kunskapsackumulering. Frukten är av tunn plåt som blästrats till en pudrig yta medan
betten är polerat högblankt. 

Pomona.jpg

Pomona

Skultur av Peter Linde från 2009 som står utanför Heliosgatan 58. Peter är mest känd för Zlatan-statyn. Här ser vi äppelgudinnan Pomona med en krona av frukter och blad stå på en triangelformad granitsockel. Hon möter förbigående likt en galjonsfigur med vinden svepande i sin kjol. Med en glädjefylld rörelse fångar hon ett äpple som hon i en försiktig balansakt placerar på sitt huvud.

 
Vattentrappa.jpg

Vattentrappa

Konstverket av Dag Birkeland från 2002 vid Lumabryggan består av en smal kanal med ”trappsteg” av röd älvdalskvartsit och speciellt utformade öppningar i mitten som framkallar pendlande vattenrörelser och för tankarna till en sprudlande fjällbäck. När det är mörkt belyses vattnet underifrån med fiberoptik och ljusreflexer uppstår mot stenväggarna.

 
Fält.jpg

Fält

Fontänskulpturen från 2003 är gjord av Thomas Nordström. Den består av 4x4 betongelement som bildar ett 100 kvm stort kvadratiskt mönster. I varje kvadrat finns ett halvrund klot där det pumpas ur vatten från ”stillsamt porlande” till ”häftigt gejserutbrott”, samtidigt belyses vattnet underifrån. 

 
Inre uttryck.jpg

Inre (ut)tryck

Bronsskulturen av Fredrik Wretman från 2005 står på en lekplats på Lugnets förskola. Skulturen företställer skulptören själv som buddha med rök som kommer ut ur öronen. Skulturen är mycket uppskattad av föreskolebarnen, vilket kan ses på den nötta bronsen.       

 
Sun Passage.jpg

Sun passage

Ett konstverk av Mats Bigert och Lars Bergström från 2010 som finns vid rondellen Hammarby Allé/Lugnets Allé. Duons konstnärskap behandlar ofta vetenskapliga och klimatrelaterade och frågeställningar. Dessa ämnen präglar verken tematiskt såväl som i utförande – ofta genom dess tekniskt avancerade lösningar, vetenskapliga grund och olika form av experimentella inslag. 

 
Vitkindad gås.jpg

Observatorium

Det välbesökta konstverket av Gunilla Bandolin från 2002 ligger vid Sickla Udde och kallas i folkmun får Tårtan. Skulpturen är 10 meter i diameter, 3 meter hög och tillverkad av  Sibirisk ek. Gunilla valde att göra ett konstverk som människor kunde använda och formlösningen tillåter många människor att vara och sitta vända åt olika håll och i olika höjd, inne i skulpturen såväl som utanpå den. 

 
Uppvaktningen.jpg

Uppvaktningen

Konstverket av Lars Arrhenius vid korsningen Hammarby Allé/Lugnets Allé är pictogram utskurna ur fasaden, med glas bakom så att ljus inifrån huset lyser igenom. Bildserien visar hur ett par träffas, blir kära, får barn och på sista bilden tvättar han händerna medan hon sitter på toaletten.

 
Födelse av en ny tid.jpg

Födelse av en ny tid

En bronsskultur av konstnären Torgny Larsson från 2009. Den står på gården i kvarteret Kappseglingen, mellan Hammarby Allé och Hammarbyterrassen. Skulpturen föreställer en mansfigur som sträcker händerna mot skyn och längst upp, i något som kan vara en våg, syns ett nyfött barn.