Prata med din tonåring om cannabis

Cannabis.jpg

Kriminaliteten i Sjöstan är låg men polisen oroar sig för det ökande narkotikamissbruket bland ungdomar. 

STOCKHOLMSENKÄTEN är en undersökning där ungdomar i nian och andra året på gymnasiet får svara på frågor om deras livssituation, bland annat om föräldrakontakt, spel, sociala media och relationen till alkohol och droger.

– 15 procent av killarna och 13 procent av tjejerna i årskurs 9 uppger att de någon gång provat narkotika. Samtidigt säger hela 27 procent av killarna och 29 procent av tjejerna att de haft möjlighet att testa, men valt att inte göra det. I andra året på gymnasiet är det närmare 40 procent som säger att de provat narkotika. Ungdomar över lag visar ett intresse för speciellt cannabis och det går i linje med resten av världen, säger Frida Flodman på Södermalmspolisen.

DROGHANDEL I SJÖSTAN

I Hammarby Sjöstad flyttar droghandeln runt till nya platser, men polisen har bra koll.

– Vi har många samarbetspartners och får reda på de nya platserna direkt. Mest aktivitet har det varit vid Sjöstadsskolan, Ekens skola, Tårtan, Anders Franzéns park och på Ljusslingan. 

Tidigare hade Södermalmspolisen ett tätt samarbete med skolorna, då polisassistent Frida Flodman jobbade i en brottsförebyggande ungdomsgrupp.

– Vi hade kontakt med alla kommunala skolor på Södermalm. Vissa hade vi mer kontakt med och andra mindre. Det berodde lite på intresset från deras håll, om de behövde oss. Men sedan man lade ner ungdomsgruppen för två år sedan har vi inte haft någon möjlighet att jobba ute bland skolorna i samma utsträckning. Det samma gäller ungdomsgruppens samarbete med fritidsgårdar, föräldrar och ungdomar. Men för några veckor sedan startade vi en ny ungdomsgrupp och det är jag väldigt glad över för det behövs.

Om skolan ber polisen om det, eller om polisen själva anser att det finns ett akut behov, så bjuder de in föräldrar i årskurs 7-9 till ett informationsmöte om droger i den aktuella skolan. 

– Jag har haft informationsmöten i Sjöstadskolan ett par gånger, säger Frida Flodman. Men jag har också tillsammans med fältassistenterna bjudit in föräldrar till utbildning på polisstationen. 


“INTE MITT BARN”

De flesta föräldrar är övertygade om att deras ungdomar aldrig skulle hålla på med droger.

– Det har varit svårt att få föräldrar att komma till våra föreläsningar om droger, säger Frida. När föräldrar upptäcker ett drogmissbruk har det ofta gått väldigt långt. Även om man tror att ens egna barn aldrig skulle prova narkotika så ska man vara medveten om att de allra flesta ungdomar kommer i kontakt med cannabis på ett eller annat sätt. De vet vem man kan vända sig till om man vill få tag på det.

Det är viktigt att du som förälder markerar att droger inte är ok. 

– Man kan fråga sitt barn ”Vad tycker du om det här? Jag har hört att det är ganska vanligt med cannabis nu för tiden. Jag har varit på en föreläsning hos polisen som pratar om det här.”, tipsar Frida Flodman.  Det är viktigt att man lyfter frågan och har ett tydligt ställningstagande. Det handlar om att man ska hjälpa sin ungdom att säga nej.

I undersökningar säger de ungdomar som svarat att de aldrig använt cannabis att den största faktorn är att de vet att de skulle göra föräldrarna besvikna. 

– Så även om man inte känner sig så betydelsefull som tonårsförälder är det sådana ställningstaganden som verkligen spelar roll, säger Frida. Jag tycker att man ska prata med sin ungdom om det här och jag tror inte att man väcker den björn som sover. Troligtvis är det så att ungen vet mycket mer om det här än vad du gör och jag tror att det är något man vill prata om. Det finns en naturlig nyfikenhet hos ungdomar och jag tror inte det är bra om man bara slätar över eller inte pratar om det.


PRATA MED DITT BARN

Om din tonåring tycker droger, och speciellt cannabis, inte är så farligt är det bra om ni kan prata mer om det. Och läs gärna på så du har stöd för dina argument.

– Man behöver inte gå in i diskussioner, men man kan säga: ”Jag blir lite orolig när du säger att du inte tycker att det här är någon grej” och ”Jag tycker att det är en grej och jag skulle bli jätteorolig om jag fick reda på att du har provat”. Cannabis ökar kraftigt risken för psykisk ohälsa och man löper fem gånger så stor risk att drabbas av psykossjukdomar om man använder cannabis, varav den vanligaste är schizofreni.

Cannabis är inte samma drog som det var för 20-30 år sedan. Det har förädlats och innehåller mycket mer THC, det potenta ämnet i cannabis. 

– Det är inte samma preparat som den äldre generationen rökte. Röker du cannabis tre gånger i veckan är du i princip kroniskt påverkad. Hjärnan består till största del av fett och THC lagras i hjärnan då det är fettlösligt. Där upplöses ämnet lite grann i taget. En person som dagligen rökt cannabis under en längre tid kan i ett test visa positivt två månader senare. 


VARNINGSSIGNALER

Som förälder vill man gärna vara uppmärksam på varningssignaler, men tecknen på att en tonåring använder cannabis kan vara svåra att upptäcka.

– Ett tecken kan vara om tonåringen är extra trött, men många är trötta i den åldern. Ett annat är om tonåringen är väldigt oengagerad, men det är också ganska vanligt. Men om du ser en förändring som du inte känner igen och om du inte får kontakt med ditt barn kan du känna oro. Då är det bra att ta ett naturligt samtal, men det är ett laddat ämne och då möts du troligtvis av taggarna utåt. Men det är ändå viktigt att ta samtalet om du misstänker något för det är ditt ansvar som förälder.  

Om du fått reda på att din tonåring använt cannabis ska du informera skolan.

– Det är viktigt att skolan får reda på vad som har hänt för då är det troligtvis fler som drabbats och andra föräldrar måste få reda på det för att kunna reagera. Barnen är ju mer i skolan än vad de är hemma så det är viktigt att personalen som umgås med våra barn får veta hur livet ser ut i övrigt. Det är samma sak som om man håller på och skiljer sig, det är viktigt att skolan får den informationen. För då kanske det är lite extra rörigt och man behöver få lite extra stöd. Sedan kan skolan skicka ut ett veckobrev eller liknande och berätta att de har fått kännedom om att en eller några elever använder cannabis, säger Frida Flodman. 


MARIA UNGDOM

En del ungdomar ser upp till kompisar som är lite farliga och använder droger.

– Man kanske ser upp till Calle som röker cannabis, men sen får Calle problem med sina föräldrar och med polisen. Det blir jättejobbigt för Calle och då kanske man inte tycker cannabis är så coolt längre, säger Frida. Finns det inga risker så är det mycket lättare att fortsätta missbruka. 

Misstänker du att din ungdom använder droger kan du säga: ”Jag vill att vi åker vi till Maria ungdom och tar ett urinprov.” Då är det är ganska vanligt att ungdomen svarar: ”Vadå, litar du inte på mig? Kom så åker vi! Det är klart att jag kan pissa.” Då är det lätt att tänka att du vill lita på din tonåring och känna dig som en dum och anklagande förälder, men våga stå fast vid din känsla och åk ändå.


Text: POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, november 2019

Ungdomar i Sjöstan gör alkoholdebut på storhelger!