Här grundades Hammarby IF

1) Målvaktslegenden Sven ”Svenne Berka” Bergqvist. Foto: Studio Gullers, 1953, Stockholms bildarkiv   2) Utanför Danvikstull låg idrottsplatsen Lerbacken. Foto: Oscar Heimer, 1903, Stadsmuseet  3) Hammarby IF finansierades med serveringar …

1) Målvaktslegenden Sven ”Svenne Berka” Bergqvist. Foto: Studio Gullers, 1953, Stockholms bildarkiv   2) Utanför Danvikstull låg idrottsplatsen Lerbacken. Foto: Oscar Heimer, 1903, Stadsmuseet  3) Hammarby IF finansierades med serveringar i Sickla Park (Ekbacken). Foto: 1895, Hammarby IF  4) Lennart ”Nacka” Skoglund. Foto: Inter

Hammarby IF grundades av några idrottsintresserade män i Henriksdal i slutet av 1800-talet.

I SLUTET AV 1800-TALET var det mer välbärgade medborgare som ägnade sig åt idrott, men 1888 samlade den idrottsintresserade ingenjören A R Schönthal ett antal roddintresserade och bildade den 10 april 1889 Hammarby Roddförening vid Hammarby sjö. 

De aktiva roddarna var inte några välbärgade personer och hade inte råd att köpa båtar utan byggde istället sina egna. Det ledde till att Hammarby Roddförening diskriminerades och inte fick delta i många tävlingar. Sedan tidigare fanns det två roddklubbar i Stockholm, Stockholms Roddförening och Mälaröroddarna. Stockholm hade en vit flagga med två blå ränder och Mälaröroddarna en med två röda ränder.

Hammarby IF_flaggor.jpg

Efter något funderande beslutade Hammarby sig för att grönt var en bra färg. Problemet var bara att Göteborgs Roddförening redan gick i grönvitt. Men då göteborgarna, liksom de andra stockholmsklubbarna, hade två färgade ränder, så bestämde sig Hammarby för att lägga till en rand.

Några år senare hörde några idrottsintresserade män, som höll till på ”Lerbacken” i Henriksdal i nuvarande Hammarby Sjöstad, av sig till Hammarby Roddförening. Det skapade möjligheter för breddande av idrottandet och den 7 mars 1897 bildades Hammarby Idrottsförening. För att finansiera den nybildade klubben anordnades det fester, danser och servering i Sickla Park.

Fotboll introducerades i organiserad form i Sverige under slutet av 1800-talet, men ingen förening i Stockholm hade fotboll som huvudgren då Hammarby IF bildades och det skulle dröja innan Hammarby bildade sitt första fotbollslag. 

I början av 1900-talet var det en skriande brist på fotbollsplaner i Stockholm och den 12 september 1915 invigde kronprins Gustav Adolf en ny idrottsplats på Södermalm, Hammarby IP. Denna fotbollsplan har sedan blivit  Kanalplan i folkmun, men kallades faktiskt för Söderstadion vid invigningen och blev grunden för bildandet av Hammarby IF:s fotbollssektion.

Två andra fotbollslag, Klara SK och Johanneshovs IF, ville få tillgång till den nyinvigda idrottsplatsen och ville därför göra gemensam sak med Hammarby. Klara SK gick upp i Hammarby samma år, men Johanneshov som hade ett framgångsrikt fotbollslag ställde villkor för fusionen. Hammarby skulle byta namn till Johanneshov och Johanneshovs karakteristiska tigerränder skulle användas i matchdräkten. 

Hammarby IF vägrade, men Johanneshov återkom tre år senare och då kom klubbarna överens, men Johanneshovs krav om den tigerrandiga dräkten kvarstod och därför spelade Hammarby i tigerrandigt fram till 1978. Tröjan har sedan levat kvar som reservställ, men också varit förlaga för de grönvita tröjorna som använts under 2000-talet. 

Fusionen med Johanneshov skapade bättre förutsättningar för Hammarby som nådde högsta nivån 1920/1921 då laget kom trea i Svenska Serien efter GAIS och Örgryte. I oktober 1922 nådda Hammarby SM-final och ställdes mot GAIS som då var en etablerad klubb och hade vunnit SM-guld 1919. Det blev silvermedaljer för söderbröderna som förlorade med 1-3. Under 20-talet emigrerade många svenskar till USA och detta drabbade även söderklubben som trots det gjorde en bra vårsäsong 1924 och kvalade in till det nya fotbollsprojektet, Allsvenskan. Det började dock uselt och laget hade inte en enda seger efter hösten. Den första segern kom i vårpremiären 1925 mot Landskrona, 3-2. Det blev ytterligare en seger, men det räckte inte utan Hammarby blev degraderade. 

Avancerade från division 4 till Allsvenskan på sex år.

Säsongen 1939/1940 gjorde Hammarby ett gästspel i Allsvenskan efter två kvalsegrar mot IFK Norrköping, men det blev genast degradering igen. 1946/1947 var nederlaget totalt då laget kom sist i division 2 och på grund av en serieomläggning blev tvångsnedflyttade till division 4. 

Fotbollssektionen genomgick en revision och med hjälp av hammarbylegendaren Lennart Nyman och Folke Adamsson lyckades man på sex år ta sig från division 4 till Allsvenskan. En av spelarna som var med på resan var Lennart ”Nacka” Skoglund som debuterade som 16-åring mot IFK Lidingö i augusti 1946. 

Källa: Hammarby IF

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2020 
Lennart ”Nacka” Skoglund började redan som 15-åring sin karriär i Hammarby IF, där han spelade 1944-49. Efter flera framgångsrika år som proffs i Italien avslutade Nacka sin karriär i Hammarby IF 1964-67, Foto: Inter

Lennart ”Nacka” Skoglund började redan som 15-åring sin karriär i Hammarby IF, där han spelade 1944-49. Efter flera framgångsrika år som proffs i Italien avslutade Nacka sin karriär i Hammarby IF 1964-67, Foto: Inter