Risk för ökat drogmissbruk i sommar

Ungdomar_dricker.jpg

Polisen uppmanar föräldrar att hålla extra koll på sina barn i sommar.

BROTTSLIGHETEN har förändrats under coronaepidemin och polisen har svårt att bedöma hur den här sommaren kommer att bli eftersom man inte kan utgå från tidigare somrar.

– Vi märker att brottsligheten har förändrats. Våldet ute på gator och torg har minskat. Samtidigt har våld i hemmet har ökat något, men inte lika mycket som på andra ställen. Vi ser också att alkoholkonsumtionen ökat. Systembolaget vittnade om en dramatisk omsättningsökning i början av epidemin. Exempelvis ökade omsättningen på Rosenlundsgatan med sextio procent första veckan. 

Ungdomar från Sjöstan

Under epidemin har det varit ganska få anmälda brott generellt på Södermalm, men speciellt få i Sjöstan.

– Men vi ser ungdomssamlingar där man går ifrån Folkhälsomyndigheternas rekommendationer om hur många man får vistas på samma ställe, främst i Vitabergsparken och Blecktornsparken.  Jag kan tänka mig att det är en del ungdomar från Sjöstan där också, säger kommissarie Anders Lindberg på Södermalmspolisen. 

Håll koll på barnen

Polisen upplever att det har varit färre hot och våld mot unga under pandemin, men oroar sig för att det kan ändras under sommaren. 

– Om fler barn och unga är kvar i stan under sommaren tror vi att det kan gå i en annan riktning. Personrånen och utsattheten kan öka.  Därför vill vi uppmana föräldrar som normalt brukar åka bort med sina barn att ha lite extra koll på dem och att man tar hand om varandra i lite större utsträckning, tipsar Anders. 

Marijuana och hasch är farliga droger

Som förälder kan det vara bra att prata med sitt barn om alkohol och droger, i synnerhet när de kommit upp på högstadienivå. 

– Det finns en liberalism att marijuana och hasch (cannabis) inte ens är farligt, men det är den enda narkotika som lagras i fettcellerna i hjärnan. Det är en farlig drog som man ska undvika. Tillgången på narkotika har däremot minskat kraftigt sedan gränserna stängdes. Cannabis är i princip slut, men marijuana från inhemska odlingar finns kvar. Samtidigt dyker det upp en massa konstiga piller, till exempel Kamadol som förstärker effekten av haschintaget, säger Anders. 

Cannabis har blivit normaliserat

Fältassistenterna vet om att det förekommer cannabis i olika former bland Sjöstans ungdomar, men även Ecstasy. 

– Det pratas om det bland ungdomarna och de senaste två åren har vi stött på det allt mer. Cannabis luktar när man röker det, så det är lättare att upptäcka. Tyvärr har cannabis blivit mer normaliserat de senaste åren, dels bland unga och dels bland vuxna, och när unga vuxna röker cannabis ute sänder det en signal till våra ungdomar, säger fältassistent Mikaela Enström.

Prata med ditt barn

Om din tonåring tycker att droger inte är så farligt, speciellt cannabis, är det bra om ni kan prata mer om det. Läs gärna på så du har stöd för dina argument.

– Man behöver inte gå in i diskussioner, men man kan säga: ”Jag blir lite orolig när du säger att du inte tycker att det här är någon grej” och ”Jag tycker att det är en grej och jag skulle bli jätteorolig om jag fick reda på att du har provat”. Cannabis ökar kraftigt risken för psykisk ohälsa och man löper fem gånger så stor risk att drabbas av psykossjukdomar om man använder cannabis, varav den vanligaste är schizofreni, säger Frida Flodman på Södermalmspolisen.

Cannabis är inte samma drog som det var för 20-30 år sedan. Det har förädlats och innehåller mycket mer THC, det potenta ämnet i cannabis.  

– Det är inte samma preparat som den äldre generationen rökte. Röker du cannabis tre gånger i veckan är du i princip kroniskt påverkad. Hjärnan består till största del av fett och THC lagras i hjärnan då det är fettlösligt. Där upplöses ämnet lite grann i taget. En person som dagligen rökt cannabis under en längre tid kan i ett test visa positivt två månader senare, säger Frida Flodman. 

Undersök konstiga piller

Om man hittar tabletter hos sina barn är det viktigt att man tar reda på vad det är för någonting.  Hittar man det inte på fass.se så är det sannolikt en drog. Man kan även söka på tablettform och färg, om det är spårat eller markeringar på. Man kan söka hjälp på socialjouren och även på mini-Maria om man misstänker att ens barn använder droger. 

AV: INGVAR LARSSON

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, juni 2020

Läs mer om vad som händer i Hammarby Sjöstad!