Fokus på mat och klimat i Sjöstan
Nu kan du få lära dig hur du skapar nya rätter av matsvinnet samtidigt som du får mer över i plånboken, och hur du inspirerar dina barn att vilja äta mer frukt och grönt.
DEN 7-8 OKTOBER arrangeras KliMATdagarna i Lumafabriken där man vill öka medvetenheten om vad vi äter med fokus på klimat och miljö.
Bakom projektet står sjöstadsbon Anna H Lundahl som bland annat arrangerar vegetariska matkurser och är tredje generationen grönsaksätare.
– Min utgångspunkt var maten och sedan kom klimatet in eftersom den frågan är så viktig, berättar hon. Tidigare har man sagt att det är bra att vara vegetarian, både för hälsan och klimatet, men det beror vad man väljer att äta eftersom det också är viktigt att maten är ekologisk och närodlad. Det kan man lära sig mer om på KliMATdagarna.
I december förra året kom Anna ut med boken ”Min farmor var vegan”, som är en inspirationskälla för alla som intresserar sig för mat och hållbarhet.
– Det är själva kärnan till KliMATdagarna, säger Anna. I den har jag med mig 10 medförfattare som också kommer tala på KliMATdagarna. Exempelvis Anders Ramsay, grön kock, Sofia Arkelsten, tidigare politiker, Åsa Holmgren, etnolog, och Matkult.se samt Hannes Öckerman, självhushållare.
Det är ingen tillfällighet att evenemanget arrangeras i Hammarby Sjöstad.
– Vi tyckte att det var en bra plats eftersom sjöstadsborna ligger i framkant när det gäller miljötänk och klimatet ligger många varmt om hjärtat. Även om man är duktig och kan laga god, näringsrik och hållbar mat, så är KliMATdagarna ett tillfälle att i en lugn miljö få inspiration och lösningar. Här träffar man kockar, odlare och politiker som informerar och bjuder på inspiration om hur man själv kan påverka och göra skillnad. Det kommer också finnas möjlighet att smaka olika saker som veganska ostar, öl bryggt på räddat bröd, kombucha, groddar, fermenterat, coola närodlade örter.
Samarbetspartners till KliMATdagarna är Magnus Naess på Generation Waste, som har ett av sina kontor i Hammarby Sjöstad och Simon Ekberg på Lumafabriken.
– Jag har rötter i Skåne och är uppväxt med kött, potatis och feta såser. Men jag är intresserad av hållbarhet inom mat, matsvinn och vad vi kan göra för att förbättra klimatet. Så när Anna berättade om KliMATdagarna ville jag vara med och genomföra projektet, säger Simon som är platschef för Lumafabriken som är en av över dussinet restauranger i Eaterykoncernen. Utöver det jag lär mig själv ser jag många fördelar för vår verksamhet. Jag vill att Eatery ska ligga i framkant och därför valde vi att vara med och arrangera KliMATdagarna.
En tredje del av all mat i Sverige slängs men Lumafabriken gör mycket för att minska matsvinnet.
– Vi jobbar aktivt med mängden mat vi gör, med målet att ingenting ska bli över. Får vi ändå mat över från lunchen så lägger vi det i matlådor som vi säljer till ett väldigt förmånligt pris istället för att slänga den, berättar Simon. Utöver det så skänkte vi även mycket mat till hemlösa under pandemin och i samarbete med Kjell Bergqvist skänkte vi matlådor till sjukvårdspersonal.
Restauranger kan också ta hänsyn till både klimat och biologisk mångfald genom att servera klimatneutrala rätter, vilket Eatery jobbat mycket med.
– I början av 2020 gjorde vi ett gediget arbete med att ta fram 100-tals recept på klimatneutrala rätter. Tanken var att en av dagens lunchrätter alltid skulle vara klimatneutral. Sedan kom pandemin emellan och då handlade allt om att överleva, men visionen är att vi snart ska kunna erbjuda det, säger Simon.
På lördagen har man workshops, föreläsningar och tävlingar som riktar sig till både vuxna och barn. Antalet besökare är begränsat så vill du vara säker på att få plats ska du gå in och boka redan nu på avskalatbyanna.se där du även kan se hela programmet. Är du sent ute så säljs även biljetter vid dörren på lördagen och alla under 18 år har fri entré.
Av: LISA NILSSON
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, oktober 2022