Från fabrik till bostäder och park

Foto: KF:s arkiv

Foto: KF:s arkiv

När Lumafabriken uppfördes 1929–30 var det en av Sveriges första funktionalistiska byggnader. 

ORDET LUMA kommer av latinets lumen som betyder ljus. Många förknippar Luma och Lumalampan med det varumärke som KF registrerade 1929. Marknaden för glödlampor fungerade dåligt och priserna mot kund var onödigt höga vilket berodde på den europeiska kartellen Phoebus som dominerades av holländska Philips och tyska Osram.

KF bröt kartellen genom att uppföra en glödlampsfabrik vid Hammarby och vid 1929 års kongress togs beslutet att ge ut ett obligationslån, den så kallade glödlampsfonden. Den uppgick till 2 Mkr. Innan Lumafabriken stod klar 1930 sänkte kartellen priset från 1,35 till l,25 för en standardlampa. 

Som fabrikschef rekryterade KF Heinrich Schlott från en av konkurrenterna. Redan första produktionsåret 1931 pressade Lumafabriken ned priset till 85 öre i samarbete med landets alla Konsumbutiker vilket knäckte kartellen. KF sålde lampor till alla och en av fabrikens första fakturor skickades till Ivar Kreuger för en order från Tändsticksbolaget. 

KARTELLEN GAV UPP

Luma började växa efter att KF hamnat i fleråriga rättsprocesser, och anklagats för patentintrång, men frikänts helt. Först tillverkades bara lampor för hushållsbruk men snart gick man över till att också göra större lampor för specialändamål som industri, film och fotoateljéer. Även armaturer tillverkades. Redan 1942 började man med tillverkning av lysrör. Till följd av att kartellen bröts började det också röra på sig i Europa. Kartellen gav i praktiken upp och man slöt istället en uppgörelse med Luma om ömsesidigt nyttjande av patentet.

Under krigsåren tog Luma emot många beställningar från försvaret, inte bara av lampor. Försvaret intresserade sig för fabrikens kompetens när det gällde metallen wolfram som också användes för att utveckla hårdmetall vid tillverkning av pansarbrytande ammunition. 

TILLVERKADE TV-APPARATER

I slutet av 50-talet översvämmades marknaden av TV-apparater. Luma var tidigt ute på denna marknad och man monterade redan 1959 TV-apparater i fabriken vid Hammarby. Lumas TV-apparater hade troligen en prisdämpande effekt i den växande TV-sektorn. Apparaterna var bra, prisvärda och till stor del tillverkade av komponenter från Asien. Monteringen flyttade så småningom från Hammarby till fabriken i Kalmar. Luma var först i Europa med 23 tums bildrör och på 70-talet gjorde man färg-TV apparater som fick goda omdömen. Men i längden blev det svårt att hålla Philips, Grundig och de allt mäktigare japanska tillverkarna stången. Luma TV såldes ut och upphörde.

KONTORSVERKSAMHET

Sedan 1977 har de gamla fabrikshusen fyllts med helt andra verksamheter. Luma som varumärke är helt borta. Men fabriksbyggnaden står ännu kvar vilket skylten Luma Park tydligt manifesterar. Där finns nu ett antal mindre företag främst med kontorsverksamhet men även något med lätt industri. Vissa delar av fabriken har förvandlats till bostäder med härlig utsikt över Hammarbykanalen och mot Södermalm. Fabrikens ljus är sedan länge nedsläckt men bostadsområdet går en ljus framtid till mötes. 

Källa: Michael Hagström, företagsbibliotekarie KF, kf.se

Lumafabriken anlades 1929. Arkitekterna bakom den strama skapelsen var Artur Schmalensee och Eskil Sundahl. Foto: Victor Malmström, 1936

Lumafabriken anlades 1929. Arkitekterna bakom den strama skapelsen var Artur Schmalensee och Eskil Sundahl. Foto: Victor Malmström, 1936

Tidningen Hammarby Sjöstad, november 2019

Läs om fler intressanta byggnader i Sjöstan!