Utökar med glass och konfektyr


Magnus_web.jpg

Mästarkonditorn Magnus Johansson har öppnat sin andra butik i Hammarby Sjöstad.

GENOM ÅREN har Sjöstadskonditorn Magnus Johansson hunnit med mycket. Han har mästarbrev i både bageri och konditori, har varit med i kocklandslaget, ansvarat för desserterna på Nobelfesten i 11 år, varit jurymedlem i ”Dessertmästarna”, expert i ”Nyhetsmorgon” och tilldelats Gastronomiska Akademins silvermedalj. 

För några år sedan fick Magnus den stora äran att svänga ihop en karamelliserad chockladmousse till Kungen när han fyllde jämt och jubilaren blev mer än nöjd.

Tack vare ett misstag

Att Magnus Johansson hamnade i Hammarby Sjöstad beror egentligen på ett misstag.

– Vi åkte ofta förbi på Hammarbyleden utanför Hammarby Sjöstad, utan att egentligen notera vad som fanns där, berättar han. Men så en dag för elva år sedan körde jag fel och hamnade i Sjöstan. Då kände jag att det var ett väldigt trevligt område och såg att det fanns lediga lokaler här.  

Magnus och hans fru Linda var först intresserade av en mindre lokal, men fastnade sedan för den vid rondellen Lugnets Allé/Hammarby Allé. 

– Vi tog den större lokalen för att kunna ha konditori på nedervåningen och hålla kurser inom glass och konfektyr på övervåningen, berättar Magnus. 


Ett showroom

Från början var tanken att butiken i Magnus Johansson Bageri & Konditori skulle vara ett showroom och att 90 procent av bakverken skulle gå på catering till restauranger och andra verksamheter. 

– Men fantastiskt nog tyckte Sjöstadsborna att det var trevligt hos oss så vi blev fort trångbodda och våra kunder efterfrågade fler sittplatser. Så för fyra år sedan öppnade vi upp caféet på övervåningen. 


Genuint hantverk

Med en stor kärlek för det genuina hantverket har nu Magnus och Linda drivit sitt bageri och konditori i 10 år.

– Vi har tagit till vara på allt vad naturen har att erbjuda och bara det allra bästa och mest gedigna råvarorna är en självklarhet hos oss. Vi hämtar allt från lokala leverantörer, så långt som det är möjligt, säger han.

För några veckor sedan öppnade Magnus och Linda sin andra butik, Magnus Johansson Glass & Konfektyr, i korsningen Hammarby Allé och Torkhusgatan. 

– Redan förra sommaren började vi med lite mjukglass i konditoriet, men kände att vi inte hade plats för det. 


Glasstillverkning

Han ville inte släppa glasstillverkningen, utan göra det på riktigt och göra det bra. 

– Vi ville vara kvar i Sjöstan, men göra konditoriet bättre genom att flytta över vissa saker till en ny lokal, berättar Magnus. Jag ville utveckla glasstillverkningen och samtidigt är jag konditormästare och konfektyr ligger mig väldigt varmt om hjärtat. 

Konfektyren vill Magnus göra på riktigt, från grunden.

– När vi gör geléhallonen har vi riktiga hallon, i våra marshmallows är det bra socker, i gelégummina är det riktiga fruktpuréer och så vidare.  

Här finns även glass för alla smaker;  mjukglass, gelato, sorbet, kulglass och även veganska alternativ. Och även här görs allt från grunden. 

– Vi har haft utbildare från Italien som lärt oss hur vi hanterar glassmaskinerna på bästa sätt och hur vi bygger upp recepten. 


Hembakade våfflor

Man kan också få små glass-kit med sig hem. 

– Där kan du få med maränger, fruktsåser, chokladsåser och våra våfflor och rånstrutar som vi gör i konditoriet, berättar Magnus. 

Konfektyren ligger i handblåsta glasbehållare, från glasmästeriet i Gustavsberg. Man pekar så plockar personalen det man vill ha, snyggt och glädjefullt förpackat. 

Av POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, mars 2021

Läs om fler kända profiler i Sjöstan!