Morgan Allings väg har varit krokig

Morgan.jpg

Sjöstadsbon och skådespelaren Morgan Alling har utsetts till ny ambassadör för UNICEF Sverige.

DEN FOLKKÄRE skådespelaren och regissören Morgan Alling är nu Sveriges sjätte UNICEF-ambassadör och ska i sin nya roll hjälpa till att öka medvetenheten om det arbete som UNICEF bedriver i Sverige och runt om i världen för att främja barns rättigheter. Morgan Alling är redan en självklar förespråkare för barns rättigheter och har tidigare engagerat sig i UNICEFs arbete, bland annat i frågan som rör våld mot barn. Som barn växte han upp i en dysfunktionell miljö där våld och svek var en stor del av hans vardag.

– Min väg genom livet har varit krokig, men jag överlevde för att jag vågade drömma om ett annat liv. Idag brinner jag för att hjälpa och stärka barn som behöver det. Barnet har inget ansvar när vuxna sviker men det är alltid de som drabbas hårdast. Det gör mig arg. Därför är jag otroligt hedrad, stolt och rörd över att bli utnämnd till UNICEF-ambassadör, säger Morgan Alling.


“SAMHÄLLET SVEK MIG”

Rollen som UNICEF-ambassadör är ett ideellt uppdrag som han i Sverige delar med Jenny Strömstedt, Lill Lindfors, Eva Röse, Kajsa Bergqvist och Mark Levengood. Internationellt hamnar Morgan Alling i samma sällskap som kända profiler som Katy Perry, Shakira och David Beckham.

– Morgan Alling har ett stort engagemang i våra frågor och han har även tidigare utfört flera uppdrag för oss. Morgan har på olika sätt visat att han är bra på att skapa öppna samtal och diskussion med barn och unga även i svåra frågor. Vi är därför glada över att utse Morgan till UNICEF-ambassadör och på så vis kunna fördjupa vårt samarbete, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

I många år har Morgan jobbat med barnrättsfrågor eftersom han är ett av de där barnen som inte fick den frihet som ett barn ska ha. 

– Jag slussades runt så mycket i samhällets vård och samhället svek så många gånger. Mina föräldrar svek först, men det är ju när även samhället sviker som det blir extra kämpigt. När man litar på att vuxenvärlden ska ta hand om en men sviker. Att föräldrarna sviker är ändå mänskligt, och samtidigt hemskt på alla sätt och vis, men det är ännu vidrigare när de som ska stå där för en också sviker. Det är något som länge har bubblat inom mig, berättar Morgan Alling. 

Barnaga förbjöds i Sverige den 1 juli 1979.

– Jag kommer ihåg den dagen. Det var som en bomb slog ner i mitt huvud och jag tänkte ”Det finns människor som har kämpat för min skull och som tycker att det är fel att slå”. Det gav mig en sådan ryggrad när jag kände att folk brydde sig om mitt liv. Har man levt med tvångsmatning, örfilar som bestaffning, så kommer det någon och säjer att det är förbjudet. Det blir en ganska stor insikt i ens huvud. För mig var det väldigt betydelsefullt och det jag upplevde och kände var att jag vill vara som dem. Om de är vuxna och vill kämpa för barns rättigheter då vill jag vara som dem. 


“VILL VARA EN FÖREBILD”

Morgan vill vara den vuxne som bryr sig om alla de barn som blir utsatta för övergrepp av alla tänkbara slag. 

– Jag vill vara en förebild och säga ”Jag är en av de vuxna som inte accepterar det du går igenom”. För man känner sig så sjukt ensam när man är utsatt. Idag läste jag i tidningen om en man som hade 12.000 barnpornografilmer i sin dator. 12.000 filmer!  Hur är det möjligt? Hur många barn är det som är utsatta för övergrepp där vuxna tar sig friheter de inte har rätt till. Då måste man stå på barnets sida. Jag har kämpat mot mobbning, gör tv-program och föreläser om konflikthantering. Men det handlar om de här männen och kvinnorna som tar sig friheter som de inte har rätt till. De har inte rätt till det  och då ska de inte göra det, säger han.

Jobbar du på en arbetsplats kan du anmäla till arbetsmiljöverket eller du kan gå till rättsväsendet.  Du kan gå till facket, till HR
eller du kan byta jobb. 

– Du kan göra hur mycket som helst när du ställs inför en orättvisa. Men barn kan inte gå ifrån sina föräldrar. Därför är det vi vuxna som måste driva barnrättsfrågor. Visa att samhället är där för de här barnen som är helt oskyldiga och oskyddade. Kan de inte prata för sin egen skull så måste vi vuxna göra det. Därför är det fantastiskt att barnkonventionen har blivit svensk lag och jag hoppas att det kommer bli en stor skillnad nu. Massor av jurister kommer att driva mål där samhället och de vuxna svikit barns rättigheter, säger Morgan.

Sjöstadsbon Morgan Alling föddes 1968 i Göteborg och är skådespelare, manusförfattare, regissör och föreläsare. Han har medverkat i en rad olika teater- och filmprojekt och medverkar även i olika tv-program. Morgan har medverkat i Let’s Dance och är för många yngre känd som Sunes pappa efter sin medverkan i flera Sune-filmer. 2016 och 2017 ledde han SVT-programmet Morgans mission.

Av POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, februari 2020