Nytt gångstråk till Sickla

Foto: Atrium Ljungberg

Foto: Atrium Ljungberg

Hammarby Sjöstad och Sickla knyts nu ihop med Sicklastråket.

FRÅN HAMMARBY SJÖSTAD till Sickla förlängs nu Sicklastråket – en vacker väg för oss som vill promenera till de stora köpkvarteren. Intill gångstråket på Nobelberget anläggs en park och där ligger den gamla villan Fanny udde som man valt att bevara.

– Villa Fanny udde är en viktig pusselbit i Sicklas spännande industrihistoria, säger planarkitekt Emelie Hellström på Nacka kommun. Villan byggdes 1877 och var ursprungligen ett sommarnöje. Den uppfördes av bagarmästare Anders Richard Westerdahl till sin fru Fanny. Till villan hör en trädgård, ursprungligen utformad som en så kallad engelsk park. 

Fanny udde kom genom Westerdahls verksamhet inom bageri att få stor betydelse för områdets fortsatta bebyggelseutveckling då han på 1890-talet anlade en jästfabrik strax bakom tomten. På 1930-talet omvandlades jästfabriken till en limfabrik (Casco). 


Villa Fanny udde har genom tiden använts för olika ändamål, senast för kontor. Nu öppnas villan för allmänheten när Atrium Ljungberg upplåter den för ett trädgårdscafé med mötesplatser. 

– Villan ingår i det detaljplaneområde som kallas för Norra Nobelberget, berättar Emelie Hellström. Norr om Fanny udde, mot Tvärbanans spår och Värmdövägen, vill Nacka kommun tillsammans med fastighetsägarna Atrium Ljungberg och Balder utveckla området med nya bostäder. En del i denna stadsutveckling är att ta hand om den unika miljön runt villan. 

Gångstråket till Sickla används redan, trots att det inte är färdiganlagt, och det är mycket uppskattat. Att bygga ihop stadsdelarna följer Stockholms stads och Nacka kommuns strategi. 

– När Sickla växer och Hammarby Sjöstad byggs färdig är det viktigt att knyta ihop stadsdelarna för boende och besökare, säger Peter Bergqvist, plansamordnare på Nacka kommun. Både Stockholms stad och Nacka kommun eftersträvar en sammanhängande stadsväv. Stråket från Hammarby Sjöstad, förbi Fanny udde, genom Nobelberget, och vidare mot Sickla köpkvarter, utgör en viktig entré till Nacka från Stockholm. Stråket kopplar samman en rad viktiga målpunkter såsom Fanny udde, Dieselverkstaden, Sickla köpkvarter och den framtida T-banestationen i Sickla. Sicklastråket är viktigt både för boende i Sjöstaden som vill ta sig till Sickla och nya tunnelbanan i Sickla stationshus som byggs nu, och för Nackabor som vill ta sig till Södermalm och vidare mot Stockholm city.

Vid tvärbanespåret står en gammal färgfabrik, med texten ”Kakel” på en av fasaderna. Den kommer också att bevaras. 

– Det är Klintens färgfabrik, som är av stort kulturhistoriskt värde och kommer att skyddas i detaljplan för att bevaras i sitt ursprungliga utförande, säger Peter Bergqvist. Byggnaden är en del av projektet Nacka Port som syftar till att skapa en ny entré till Nacka och Sickla. Upprustning och bevarande av fabriksbyggnaden är en viktig del i projektet. Projektet handlar också om att bygga nya bostads- och kontorshus väster om Villa Fanny udde där det idag ligger en brädgård. 

Längs Sicklastråket har även andra industrihistoriska byggnader bevarats. Formalinfabriken rymmer idag kreativa kontor, kafferosteri och restaurang och den gamla Panncentralen med sin karaktäristiska skorsten har omvandlats till förskola.

Av: CHRISTINA HAMNQVIST



Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2021

Läs mer om vad som händer i Sjöstan!