Nu flyttar råttorna in

Källa: Anticimex, Fotograf: Lennart Falk

Nu testas nya digitala och effektivare metoder för råttsanering i Hammarby Sjöstad.

NÄR TEMPERATUREN sjunker under hösten söker sig råttorna in våra bostadsfastigheter. Hur det påverkar stadsmiljön finns det säkerligen flera aspekter kring, men en av dem är det obehag råttor utgör för många. En viktig faktor för att råttor inte ska komma för nära oss människor är hur vi sköter hanteringen av skräp och sopor. Exempelvis kan en halv överbliven pizza som lämnats i en park mätta upp till tolv råttor.

HÅLLER NERE RÅTTPOPULATIONEN

När staden växer ökar även problem med skadedjur. Hammarby Sjöstad är inget undantag och en ökad råttpopulation kan orsaka allvarliga skador på hus och egendom samt kan bära på bakterier och virus som gör människor sjuka. För att kartlägga råttproblem har Anticimex anlitat undersökningsföretaget United Minds för att fråga stockholmarna själva om deras inställning gentemot råttor.

Undersökningen visar att 80 procent har sett minst en råtta. Vanligast är att se råttorna utomhus i gatumiljön (55%), i parker (36%) och på torg (23%). Av alla som svarade upplevde närmare hälften (45%) att antalet råttor har ökat och var femte (20%) undviker till och med platser där råttor kan finnas.

– Det är en utmaning att hålla nere råttpopulationen i en storstad, men viktigt för att skapa en hållbar stad, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex. Det krävs bra  samarbeten mellan kommun, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar för att få långsiktiga lösningar på plats.

UTAN BEKÄMPNINNGSMEDEL

En klar majoritet (74%) anser att problemet med råttor är viktigt att åtgärda. Men man tycker det är viktigt att bekämpningen sker hållbart, både för människan och naturen. 77 procent anser att bekämpningen av råttor bör ske på ett hållbart vis och de viktigaste faktorerna vid bekämpningen av råttor är att saneringarna inte ska påverka hälsan negativt (51%) eller miljön (40%). Dessutom är 44 procent oroliga över gifter som används i samband med bekämpning av råttor.

För att effektivisera saneringen i Stockhholm och minska användningen av bekämpningsmedel har Anticimex inlett ett testprojekt i Hammarby Sjöstad och i sju andra områden i staden för att utreda möjligheterna för digitala råttsaneringssystem. Systemet består av uppkopplade sensorer och fällor utan bekämpningsmedel. Sensorer övervakar och samlar information om råttornas rörelser både i avlopp och ovan jord. Baserat på informationen placeras fällor ut på de bästa platserna. Fällorna förser tekniker med data kring hur ofta de fångar en råtta. På så sätt går det att följa populationens utveckling samt optimera systemet över tid. Sensorerna larmar exempelvis om råttorna dyker upp på andra ställen, och nya fällor kan placeras ut.

ETT EFFEKTIVT SÄTT

I Hammarby Sjöstad finns det ett antal digitala fällor utplacerade. Det är främst två versioner av fällor. Den ena är Smart Pipe 3 som är anpassad för att monteras på avloppets renslucka som leder ut till huvudavloppet. På ett effektivt sätt avlivar fällan råttor som försöker ta sig in i byggnaden genom avloppet. När en råttas rörelser och kroppsvärme registreras av sensorer, aktiveras fällan och råttan avlivas snabbt. Råttan spolas därefter ut med avloppsvattnet och fällan återställs automatiskt till startläget. Varken bekämpningsmedel eller bete används, och metoden påverkar inte det normala flödet i avloppet.

Den andra digitala fällan i Sjöstaden är Smart Box som är en flerfångstfälla anpassad för att användas ovan mark. Lockbete används för att locka in råttan i fällan där de effektivt avlivas utan bekämpningsmedel. När råttan går in i fällan registreras dess rörelser och kroppsvärme av sensorer. Fällan aktiveras och råttan avlivas med en elektrisk stöt. Därefter förs den över till en sluten behållare och fällan återställs automatiskt till sitt startläge. 

ANTALET RÅTTOR MINSKAR SNABBT

Digital råttsanering används i flera kommuner runtom i landet och även utomlands. Resultatet visar att antalet råttor som fångas in minskar snabbt när systemet är på plats. 

– Från att vi har råttsanerat på samma sätt i 80 år så ser vi de senaste åren hur omställningen till de här hållbara digitala systemen exploderat, säger Håkan Kjellberg. Utvecklingen går hand i hand med att regelverket för användning av kemiska bekämpningsmedel har skärpts. Det är väldigt positivt, vi löser hellre råttproblem med data än med gift.

Av LISA NILSSON

Här kan du läsa om andra djur i Sjöstan!

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad september 2019