Polisen: “Sjöstan är lugnt och säkert”

På Sjöstadsdagen var polisvolontär Charlie Angawa och polisinspektör Olof Ahlund i Lumaparken och berättade om sina verksamheter. “Vi märker stor skillnad mellan Södermalm och Hammarby Sjöstad. Det är mycket lugnare och tryggare på södra sidan, säge…

På Sjöstadsdagen var polisvolontär Charlie Angawa och polisinspektör Olof Ahlund i Lumaparken och berättade om sina verksamheter. “Vi märker stor skillnad mellan Södermalm och Hammarby Sjöstad. Det är mycket lugnare och tryggare på södra sidan, säger Charlie.

På Sjöstans FB-grupper får man ibland känslan att vi bor i ett kriminellt utsatt område, men det stämmer inte enligt polisen.


VI BOR I ETT AV DE TRYGGASTE och säkraste områdena i hela Storstockholm enligt brottsstatistiken.

– Kriminaliteten i Hammarby Sjöstad är väldigt låg, men lokala Facebookgrupper påverkar tryggheten negativt, säger kommissarie Anders Lindberg på Södermalmspolisen.


MISSFÖRSTÅND BAKOM STATISTIKEN

När polisen gjorde sin stora omorganisation 2015 började man titta på hur problembilderna såg ut i olika områden för att effektivisera det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

– På Södermalmspolisen gjorde vi det klassiska med att titta på statistik, vilka brott som ägt rum och när de skett. Vi hade medborgardialoger och vi lyssnade på vad våra samverkanspartner hade för uppfattning. Det som stack ut i brottsstatistiken för Sjöstaden var att det var den del av hela Stockholm där det var mest skadegörelse på fordon. Vi misstänkte att det var en liga som vandaliserade här och började titta närmare på vad som låg bakom siffrorna. Då visade det sig att att det var många backspeglar som hade gått och att det berodde på att det fortfarande var mycket tung trafik som gått på de smala vägarna i Hammarby Sjöstad, säger kommissarie Lindberg.


TRYGGASTE STADSDELSOMRÅDET

Enligt polisens statistik sker flest brott i Stockholm City och mest otrygga känner sig invånarna i Tensta. Tittar man på de olika delarna i Södermalms stadsdel, dvs Långholmen, Södermalm, Riddarholmen, Gamla stan och Hammarby Sjöstad, är Södermalm och Gamla stan värst drabbade av brott.

Bara 5 procent av alla anmälda brott i Södermalms stadsdel sker i Sjöstaden, trots att hela 18 procent av Södermalms befolkning bor här. Tittar man på allvarligare brott, som narkotikabrott och stöld, så sker endast 3 procent av alla narkotikabrott här och endast 4 procent av stölderna.


CYKELSTÖLDER ÖKAR

De senaste åren har vi varit förskonade från inbrottsligor i Hammarby Sjöstad, men för 2 år sedan härjade en liga här.

–  Det var utbildade låssmeder från Östeuropa som kom hit. De gick in i lägenheter, även genom säkerhetsdörrar, utan att lämna några spår efter sig och drog sedan vidare till en annan plats. Bortsett från den inbrottsvågen klarar sig Sjöstan bra inbrottsmässigt. Jämfört med övriga landet ligger vi lågt i statistiken med tanke på det stora antalet hushåll här, säger Anders Lindberg.

De enda brott som ökat i området är moped- och cykelstölder.

– Sjöstaden är cykeltät och har kapitalstarka cyklister där det inte är ovanligt med cyklar för närmare 100 000 kronor, säger Lindberg. Man ska ha ett bra lås, men bor man avsides på en gata där folk inte rör sig gör låset bara att isärtagningstiden förlängs för tjuven. Vill man vara riktigt säker ska man plocka in sin cykel i ett cykelrum eller i lägenheten.

Vad ska man göra om ser ett brott begås?

– Den ursprungliga tjuven, med narkotikaproblematik, vill göra det så lätt för sig som möjligt. Han drar direkt om det blir problem. Därför kan man avbryta till exempel en pågående cykelstöld genom att ropa till tjuven: “Vad håller du på med? Jag ringer polisen”.


TIPSA POLISEN

Om man har ett akut ärende ska man alltid ringa 112, men om man bara vill tipsa polisen om någon misstänkt brottslighet kan man gå in på polisens hemsida under “Tipsa polisen”. Sedan bedöms och prioriteras ärendet.

– Tyvärr träffar vi ofta medborgare som är besvikna på oss för att vi inte gjort något åt en viss problematik och det är synd att vi inte kan prioritera allt vi skulle vilja prioritera, säger Lindberg.

Om ärendet inte är akut ringer man 114 14, men då får man inte prata med någon från Södermalmspolisen, utan en centralt placerad operatör som inte har koll på hur Södermalmspolisen prioriterar.

– Ett alternativ är att mejla till registrator.stockholm@polisen.se och adressera med “Lpo Södermalm”. Vi har gjort det till heder att besvara alla mejl vi får, säger kommissarie Anders Lindberg.

Av INGVAR LARSSON


Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad september 2019