Vår nya granne Sjöstadshöjden

Sjöstadshöjden_detaljkarta.jpg

Sjöstan byggs ihop med Hammarbyhöjden med bostäder, kontor, hotell och förskola.

SJÖSTADSHÖJDEN kommer att koppla samman Hammarby sjöstad och Hammarbyhöjden genom ny blandad bebyggelse. Totalt planeras för cirka 400 lägenheter, 4000 arbetsplatser och en förskola. Arbetsplatserna planeras för en yta på 55.000 kvadratmeter längs med Hammarbyvägen.

I översiktsplanen som Stockholms stad antog 2018 pekas Hammarbyvägen ut som ett potentiellt urbant stråk. Det innebär att gatan har möjlighet att omvandlas till en levande stadsmiljö samtidigt som den fortsätter att fylla en viktig lokal och regional trafikfunktion. När projektet var i programskedet undersöktes möjligheten till att däcka över en del av Hammarbyvägen, men det är inte längre aktuellt.

Hammarbyvägen och Hammarby fabriksväg utgör idag, tillsammans med branten mot Hammarbyhöjden i söder, en barriär mellan stadsdelarna. Planförslaget gör det möjligt att, tillsammans med angränsande plan för Hammarbyskogen, koppla samman de två stadsdelarna.  

Den upplyfta Hammarbyvägen och den lägre liggande Hammarby fabriksväg föreslås slås samman på den lägre nivån och utvecklas till en stadsgata med bebyggelse längs bägge sidorna. Avsikten är att skapa ett tryggt, attraktivt, sammanhängande stadsrum med ca 4000-5000 kontorsarbetsplatser, hotell, ett torg och aktiva bottenvåningar med lokaler mot gatan. Omvandlingen bidrar till att skapa ett tydligt och kontinuerligt stadsrum som kopplar samman Nacka i öster vidare mot Gullmarsplan och Södermalm.

Vid Kalmgatans östra del möjliggörs för ca 400-500 bostäder i bostadsrätt och hyresrätt. I det planerade bostadskvarteret vid Kalmgatan planeras även för en förskola med sex avdelningar. En ny lekplats anläggs vid den nya förskolan. Den planerade bebyggelsen ska bidra till att skapa en trygg och tillgänglig koppling mellan Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad.

Av LISA NILSSON

Fem frågor till Maria Cederberg som planerar nya Sjöstadshöjden 

1. Vem är du Maria och vad gör du i Hammarby sjöstad? 

“Jag är projektledare på exploateringskontoret i Stockholms stad. Sedan snart tre år tillbaka arbetar jag med projektet Sjöstadshöjden som är ett stort och väldigt spännande stadsutvecklingsprojekt i gränslandet mellan Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad. Min roll innebär att jag håller ihop stadsutvecklingsprojekt från idé till genomförande, jag tecknar avtal och har det ekonomiska ansvaret.” 

2. Vad vill staden med projektet Sjöstadshöjden? 

“Vi vill koppla samman Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad och skapa en stadsmässig miljö med både bostäder och verksamheter. Här planeras för cirka 400 bostäder, 4000 arbetsplatser, hotell, förskola och ny lekplats. I höstas tecknade staden avtal med sex olika byggaktörer som tillsammans ges en möjlighet att utveckla området. Samtidigt tog stadsbyggnadsnämnden beslut om ett start-pm, vilket innebär att vi nu är igång med detaljplanearbetet. Vill man veta mer så kan man gå in och läsa på projektets webbplats: växer.stockholm/sjöstadshöjden.”

3. Vad innebär projektet Sjöstadshöjden för sjöstadsborna? 

“Vi planerar för att göra om Hammarbyvägen från Sjöstadens baksida till en levande stadsgata och koppla samman Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad på ett bättre sätt. Området kommer att få många nya arbetsplatser och boende vilket ger liv och rörelse. Vi arbetar också för att få till ett trevligt torg i soligt läge på norra sidan och en trygg och tillgänglig koppling från Sjöstaden till Hammarbyhöjden, det kommer göra promenaden till Nackareservatet genare för sjöstadsborna.“

4. När kommer Sjöstadshöjden att börja byggas? 

“Ett förslag till detaljplan går förhoppningsvis ut på samråd om cirka ett år. Då kommer allmänheten kunna ta del av alla handlingar och får möjlighet att lämna synpunkter. Idag uppskattar vi att möjlig byggstart skulle kunna vara ca 2025, men det är många utomstående faktorer som påverkar så det är svårt att säga något säkert.” 

5. Vad händer i övrigt i den här delen av Sjöstaden? 

“Till hösten gör staden klart parkstråket i Heliosgången och ombyggnaderna av Virkesvägen och Heliostorget. Detta är åtgärder som kommit sig av de nya bostäderna i kvarteren Påsen och Godsvagnen. Sedan blir den nya skyskrapan i Mårtensdal klar till sommaren och fler arbetsplatser blir klara där allteftersom. Det nytillkomna innebär att staden gör förbättringar i närområdet, främst i gatan. Om ett år kommer stadsdelsförvaltningen Södermalm att flytta från Medborgarplatsen till helt nya lokaler på Virkesvägen, kallat Glasfabriken.”

Av ALLAN LARSSON

Preliminär tidplan

  • Utredningsbeslut godkändes av exploateringsnämnden 10 mars 2016.

  • Start-PM antogs i stadsbyggnadsnämnden 24 oktober, 2019 och detaljplanearbete startar. 

  • Samråd planeras kvartal 3, 2020.

  • Granskning planeras kvartal 2, 2021.

  • Antagande planeras kvartal 3, 2021.

Byggaktörer

  • NCC har markanvisning för cirka 13 000 kvm kontor.

  • JM har markanvisning för cirka 70 hyresrätter. 

  • Humlegården har markanvisning för cirka 46 000 kvm kontor i två kvarter. 

  • Sveafastigheter har markanvisning för cirka 150 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter.

  • Familjebostäder har markanvisning för cirka 80 hyresrätter och en förskola med sex avdelningar.

  • SSM har markanvisning för cirka 150 bostadsrätter.

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2020

Läs om intressanta byggnader i Hammarby Sjöstad!