Systembolagschefens tips inför jul

Lisen.jpg

Vi har träffat Lise-Lott Frank som är butikschef på Systembolaget i Hammarby Sjöstad. Inför de stundande helgerna tipsar hon om nyheter och ger sina bästa tips för en vit jul.

Vad kommer ni att sälja mest av i december?

– Under decembermånad ligger det såklart i de flestas intresse att köpa dryck som har anknytning till julfirandet, så vi säljer mycket av glögg, julöl och mousserande i december – både med och utan alkohol.  

Hur många flaskor glögg kommer det att gå åt i advent?

– Inför första advent är den tid på året då vi säljer som mest glögg men jag kan inte ge exakta siffror.

Finns det några spännande julnyheter i år?

– Det ligger mycket fokus på att smaksätta juldryckerna. Traditionellt är det ju olika kryddor som smaksätter men nu  ser vi även att man använder olika frukter och bär. Mousserande glögg verkar också vara en trend som håller i sig.

Ditt bästa tips till julbordet? 

– Min bästa smakkombo är att värma upp en glögg med smaksättning av saffran och skära upp några kuber av Västerbottenost som snacks till. Det blir en riktig god kombo där osten även smälter lite i munnen. Eller servera en alkoholfri mumma till julbordet: Blanda 60/40 alkoholfri julöl och julmust smaksatt med enbär. 

Tips för just den här julen?

– Det bästa tipset jag har är att försöka planera in sitt besök i god tid innan julhelgen och tidigt på veckan (måndag, tisdag, onsdag) då vi har färre kunder i butiken så att ni hjälper oss att sprida ut kundflödet som är så viktigt nu när vi lever i en pandemi.

När vi träffade Lise-Lott passade vi också på att fråga henne om hennes bästa tips för en vit jul. 

– Det finns goda alkoholfria glögg med traditionell kryddning men jag tycker också att annan smaksättning kan vara trevligt att prova, exempelvis glögg med citron som i mitt tycke ger en fräsch känsla till glöggen.

– På ölsidan i alkoholfria sortimentet har man kommit långt i tanke på kvalitet. Jag gillar de sorter som har lite mer humlad karaktär och nu i juletid har det kommit några julöl som både är mer rostade och mustiga i karaktären. De är väl värda att prova. Till julskinkan kan också en kyld alkoholfri ginger beer vara väldigt gott.

– Även i kategorin bubbel finns det bra kvalitet, man kan prova att gå upp lite i pris då man lyckas bättre med att balansera ut sötman med syran.

– Som drink är sprudlande glögg ett alternativ: Häll några centiliter av din favorit bland de alkoholfria glöggen i champagneglas och toppa med kylt alkoholfritt mousserande. Ett annat alternativ är värmande must: Värm upp äppelmust och krydda upp med juliga kryddor som kanel, stjärnanis och ingefära, och njut i mindre värmetåliga glas.

Av CHRISTINA HAMNQVIST


Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2020

Läs mer om vad som händer i Sjöstan!