De jobbar för en tryggare stadsdel

Om det är dålig belysning på en gård eller i en passage skapas en känsla av otrygghet.

Om det är dålig belysning på en gård eller i en passage skapas en känsla av otrygghet.

Vi måste hålla efter Sjöstan så det inte förfaller och brottsligheten ökar.

SÄKERHET OCH TRYGGHET är frågor som blivit allt mer aktuella i Sverige under senare år och trots att de flesta av oss känner oss trygga i Sjöstaden ser vi en förändring till det sämre när det gäller både tryggheten och underhållet. Befolkningen växer, fler bostäder byggs och vi får fler arbetsplatser. Antalet pensionärer och ungdomar ökar. Tunnelbanan är på väg att byggas. Detta skapar nya möjligheter, men innebär också utmaningar. 


Motverka en negativ spiral

Broken Windows teorin formulerades i början av 1980-talet av kriminologerna George Kelling och James Wilson i USA. Teorin går ut på att nedskräpade miljöer lätt hamnar i en negativ spiral med mer skräp, skadegörelse, graffiti och ökad brottslighet. 

– Om det är snyggt vill du inte skräpa ner, men om det ligger skräp överallt spelar det ju ingen roll om jag också skräpar ner. I en miljö där det inte är snyggt känner man sig varken välkommen eller trygg, säger Selene Samuelsson Hedlund som är medgrundare och ordförande för Snyggt & Tryggt i Hammarby Sjöstad. Därför måste vi motverka de negativa inslagen i Sjöstaden innan de blir värre och se till att jobba med proaktiva insatser. Alla måste ta sitt ansvar, för våra barn ska inte behöva vara rädda för att gå till skolan, våra tonåringar känna rädsla för att bli hotade på tvärbanan eller restaurangägare få sina rutor kraschade. 


Se om ditt hus

Generellt handlar Snyggt & Tryggt om att hålla rent och att jobba förebyggande med säkerhet. Att man vet var man ska söka information om till exempel hur det ska se ut på en gård med belysning, vikten av informationsskyltar, hur man kan tänka när det gäller social kontroll för olika platser. Men det är även viktigt med kunskap kring bosociala frågor och hur man skyddar sig mot fukt- och brandskador. 

– Det handlar om att se om sitt hus. Det kan vara svårt för alla att veta hur man gör, därför vill vi dela den kunskapen. Ett av våra mål är att ha en Snyggt & Tryggt-kontakt i varje brf, som har djupare kunskap i dessa frågor. De ska veta vart man ska vända sig för att få information och kan i sin tur sprida egna goda exempel. 


Hjälper bostadsrättsföreningar

Kontakten ska först och främst ha koll på sin egen gård men även samverka med föreningarna i närområdet. 

– Staden ser inte riktigt vikten av dessa insatser i Sjöstan då det är ett relativt nytt och fräscht område. Därför vill Snyggt & Tryggt skapa ett koncept för att Sjöstan ska fortsätta att vara ett bra område att bo i och bli ännu bättre, samt att vara en modell även för andra områden. Vi vill hjälpa bostadsrättsföreningarna med att bl.a. göra en kartläggning tillsammans med deras Snyggt & Tryggt-kontakt där vi går igenom fastigheten och gården enligt nio aspekter. 

En modell för trygghet

De nio aspekterna är framtagna efter en modell som Stiftelsen Tryggare Sverige tagit fram. 

1. Gestaltning – hur uppbyggnaden av platsen påverkar vår trygghet.

2. Mix av funktioner – tydlighet i ändamål och bruk av platsen och uterum.

3. Mix av människor – närvarande trygghet genom att platsen befolkas av olika slags människor.

4. Tydlighet – vem som har ansvar och hur man orienterar sig inom området.

5. Social kontroll som handlar om närvaron av synliga människor och att ha en överblick över platsen.

6. Belysning – säkerställa en trygg belysning under de mörka timmarna.

7. Skalskydd – olika former av inbrottsskydd. 

8. Förvaltning – att man tydligt ser att området förvaltas och sköts om.

9. Information – att individen lätt kan ta till sig viktig information angående platsen. 

– Vi samverkar bland annat med polis och försäkringsbolag i dessa frågor samt har dialog med stadsdelen. En annan viktig sak kan vara att ha koll på om man har hjärtstartare eller var de finns. Vad det gäller bosociala frågor ger vi där t.ex. information om vad man gör om en person i föreningen är samlare, om man misstänker drogförsäljning eller det bråkas i någon lägenheten, säger Selene. 


Gemensamma upphandlingar

Med sitt arbete vill Snyggt & Tryggt ge så många föreningar som möjligt en grundkunskap och att man går samman kring ett mindre område. Till exempel skulle bostadsrättsföreningarna runt Ekbacken kunna ta ett gemensamt ansvar för Ekbacken och de runt Luma ett ansvar för Lumaparken. 

– Tanke i Snyggt & Trygg är att man längre fram också ska kunna göra gemensamma upphandlingar kring exempelvis klottersanering, larm och dörrar för att få till bättre villkor. Man kan också ha gemensamma städdagar där man tillsammans tar hand om området utanför den egna föreningen. Sedan att hjälpa till så alla känner till Broken Windows-teorin, så man förstår vilken skillnad det gör att plocka upp det lilla skräpet eller ställa upp välta cyklar i sitt område, säger Selene. 


Gör en kartläggning

En brf-styrelse som vill ha en Snyggt & Tryggt-kontakt kan skriva till info@snyggtochtryggt.se och säga att man vill gå med eller gå in på Facebook, Snyggt & Tryggt i Hammarby Sjöstad. 

– Då får man ta del av kunskap, får insikt om vad som behöver göras samt att vi kan komma och göra en kartläggning om så önskas där vi tittar på vad som behöver göras på gården och ger förslag på åtgärder. Man behöver inte göra allt, men man får en medvetenhet och kan då aktivt bestämma om och när det behöver åtgärdas. Sedan kan man lägga in det som en årlig översyn i styrelsearbetet.  

 Av: INGVAR LARSSON

Hjälp till att påverka Hammarby Sjöstad

Du kan vara med och påverka Hammarby Sjöstad i positiv riktning. Svara anonymt i nedanstående enkät i syfte att förbättra arbetet för en attraktiv och säker stadsdel.

Gå till enkäten: https://forms.gle/tR7RDVWERJicKbcp9


Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2020

Läs mer om vad som händer i Sjöstan!