De stöttar ungdomarna i Sjöstan

Fältarna_web.jpg

Fältassistenterna jobbar förebyggande med barn och ungdomar i Hammarby Sjöstad.


FÄLTASSISTENTERNA är en del av Sociala avdelningens utförarenhet och jobbar förebyggande med ungdomar i åldern 12-18 år. Deras arbete handlar om att skapa goda relationer med ungdomar och deras nätverk, söka upp dem i miljöer där de vistas och hålla samtal med ungdomar. I arbetet ingår även att hålla i grupper, som till exempel värderingsövningar i klasser och ha stödjande gruppverksamheter för föräldrar. Med fokus på ungdomens bästa läggs stor vikt med att skapa förutsättningar för ett gott samarbete med föräldrar, skola, fritidsgårdar, polis och andra delar av socialtjänsten. 


JOBBAR FÖREBYGGANDE

Vi har träffat Alexandra och Mikaela som jobbar som fältassistenter på Södermalm.

– Vi är en del av socialtjänsten och arbetar med ungdomar både i skolan och ute på gatorna i Hammarby Sjöstad, Gamla stan och på Södermalm. I samverkan med familjebehandlare och förebyggande socialsekreterare jobbar vi fältassistenter uppsökande och förebyggande med fokus på ungdomar i högstadiet. Tonårstiden är en utmanande tid för många och då kan det finnas behov av extra och trygga vuxna. Därför strävar vi efter att fylla den funktionen, men det handlar också om resurser. Vi är fem fältassistenter på 27 högstadieskolor, så vi måste prioritera, säger Alexandra. 

Nu fokuserar fältassistenterna på sju kommunala skolor inom Södermalms stadsdelsförvaltnng; Sjöstadsskolan, Ekens skola, Högalid, Eriksdal, Katarina Norra,  Södermalmsskola och Åsö.

– Vi har valt att försöka hålla en högre kvalitet och kontinutet på de skolorna istället för att bara springa runt och säja hej till alla. Jag har varit fem år på Sjöstadsskolan som är min kontaktskola, säger Alexandra.

– Vi har även varit på föräldramöten i Lugnets skola de två senaste terminerna och ska försöka komma in på de lite mindre skolorna som går upp till sexan för att de ska känna igen oss när de kommer till en större skola i högstadiet, säger Mikaela. Vi kontaktar alla skolor för att tala om vilka vi är, vad vi gör och berättar att vi kan komma till skolan och hålla informationsmöten. 


RISKERAR ATT FARA ILLA

Genom att arbeta preventivt med fokus på ungdomar, och genom tidiga insatser, kan fältassistenterna förebygga ohälsa och social problematik. Detta görs på generell nivå genom att stödja ungdomar till en välmående tonårstid. På specifik nivå försöker man att tidigt uppmärksamma ungdomar som av olika orsaker och på olika sätt inte mår bra, och/eller riskerar att fara illa. Det gör de i  samarbete med skolor, fritidsgårdar, myndigheter, föräldrar och andra som arbetar kring ungdomar. 

– Vi är med på föräldramöten för att göra föräldrar varse om att vi finns och vad de kan använda oss till, berättar Alexandra. Vi går också runt på skolorna för att skapa relationer med barn och ungdomar. Bland annat använder vi ett våldsförebyggande program som heter ”Agera tillsammans”. Det är ett lektionsprogram som görs tillsammans med kuratorn. 

– Vi har också varit ute och pratat samtycke med elever i årskurs 6, 8 och 9, säger Mikaela. Och när elever börjar sjuan och får nya klasskamrater kommer vi till skolan på en uppstartsdag där vi lär känna de nya högstadieeleverna. Då genomför vi värderingsövningar och samarbetsövningar, vilket är ett bra tillfälle för oss att lära känna barnen och de känna oss. 


HELT FRIVILLIGT

När det blir problem i en skola kan fältassistenterna kopplas in med deras speciella kompetens och erfarenhet.

– Vi kan ha möten med biträdande rektor, kurator, lärare och elever där vi får möjliget att samverka och bolla olika situationer. Då diskuterar vi generella händelser eller vad som skulle kunna dyka upp. Vi har också stödsamtal med ungdomar som kan ha det tufft av olika anledningar och kanske inte vill gå till kuratorn eller sitta i skolan och prata. Ungdomar kan välja att träffa oss utanför skoltid, antingen i ett samtalsrum, på en promenad, eller så går vi och sätter oss på ett fik. Hela vårt arbete går ut på frivillighet så det är ingen som blir tvingad att träffa oss, säger Mikaela.


HJÄLPER FÖRÄLDRAR

Föräldrar kan också vända sig till fältassistenterna om de har problem med sina ungdomar.

– Det händer att föräldrar kommer med önskemål om att deras ungdom ska träffa oss. Men det är alltid ungdomen själv som bestämmer om vi kommer att träffas och vad vi kommer att prata om, säger Alexandra. Vi försöker motivera ungdomar till att ha en kontakt, men det är på frivillig basis. 

I det förebyggande arbete anordnar fältassistenterna även narkotikakvällar, både i förvaltningens och polisens regi. Och de går omkring på gatorna flera kvällar i veckan för att söka upp ungdomar och börjar redan direkt efter skolans slut då det händer mycket.

Vill du komma i kontakt med fältassistenterna på Södermalm kan du ringa 076-12 12 100 eller mejla till faltarnasodermalm@stockholm.se. De finns även på instagram: Faltarnasoder och Facebook: Fältarna Söder.

Av INGVAR LARSSON


Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad mars 2020

Läs om nattvandringen i Sjöstan!