Nattvandrare behåller lugnet

Nattvandrarna.jpg

De vandrar omkring på gator och torg i Hammarby Sjöstad på lördagkvällar för att skapa trygghet.

NATTVANDRING.NU är en politiskt och religöst obunden stiftelse som arbetar för ett ökat vuxenengagemang för barn och ungdomar. Organisationen är rikstäckande och arbetar för att utveckla, stödja och främja nattvandring i hela landet.

Deras mål är att värna om ungdomars bästa på ungdomars egna villkor och därigenom skapa förtroende och dialog som annars inte är möjlig. Just genom att bygga jämbördiga relationer till ungdomarna så får de en helt annan insikt och förståelse för ungdomars situation. Detta samspel ger goda förutsättningar för att minska bruket av alkohol och droger samt gatuvåldet och därigenom möjliggöra ett tryggare samhälle för oss alla.

EN KOMPISRELATION

Vi möter de röda västarna på Lugnets allé, vid Allébrons norra fäste, när de är på väg ut på en vandring.

– Vi jobbar proaktivt genom att träffa och prata med ungdomar. Vi delar också ut kort med våra kontaktuppgifter och andra bra telefonnummer, säger Selene Samuelsson Hedlund, en av samordnarna till Nattvandring i Hammarby Sjöstad. Vi lugnar ner när vi kommer och stör om det är några aktiviteter som vi inte vill ha. Vi har fått en kompisrelation med många av de ungdomar som rör sig i stadsdelen på kvällar och nätter.  De känner igen oss nu och blir glada när de ser oss, de vet vi är ute och vandrar för dem. 

Tidigare fanns det en nattvandringsgrupp här som startade upp 2015, när det var bråk mellan ungdomar i Sjöstaden. Men redan efter några månader ebbade entusiasmen att nattvandra ut. 

– Jag och Selene fick kontakt med den gamla gruppen 2016 och sa att vi gärna vill ta över och driva den vidare, säger Lisa Bengtsson, den andra samordnaren av Nattvandring i Hammarby Sjöstad. Ingen av oss har barn i ”rätt” ålder, årskurs 8-9, men vi var ändå entusiastiska att driva nattvandringen vidare och långsiktigt.  

– Ibland när vi är ute är det helt dött och då tänker vi ”Vad gör vi här?” Sedan får vi ett tips från någon som berättar något eller så ringer någon på vår telefon som vi har på när vi vandrar, säger Lisa. 

FRIVILLIGA KRAFTER

– Eftersom nattvandringen är helt ideell är vi beroende av frivilliga krafter som vill vara med ute och vandra, säger Lisa. Vi samverkar med Fältassistenterna på Södermalm, polisen och skolorna. Vilket är bra för stadsdelen. 

Det finns ungdomar här i Sjöstaden som håller på med saker som inte är så bra. 

– Det förekommer knark bland ungdomar och vi har även vid några tillfällen själva hittat knark samt varit med om situationer där det förekommit bråk och ungdomar varit berusade. Vid tillfällen då det handlar om narkotika så kontaktar vi alltid polisen som oftast är på plats mycket snabbt. Ungdomar som druckit pratar vi med och skulle någon vara kraftigt berusad hjälper vi dem så de kommer hem. De flesta ungdomar, vill vi poängtera, är mycket skötsamma. Ungdomarna är nyfikna och undrar vad vi gör ute och pratar med oss. Då frågar vi hur det är, vad de gör och varför de hänger där, säger Lisa. Vi försöker prata med dem som en vän. Jag tycker många är positiva till att prata med oss och det beror förmodligen på att vi inte är deras föräldrar eller från skolan. Bara vanliga vuxna, som bryr sig. 

TIPSAR FÖRÄLDRARNA

Emellanåt är det en del stök bakom skolorna, som på kvällarna är ganska obevakade platser. Om nattvandringsgruppen ser något som inträffat tar de kontakt med skolorna. Det kan till exempel vara krossat glas på skolgården eller annan förstörelse. Om någon ser eller tipsar om någon langning så skickar de den informationen till polisen. 

– Förra våren var det en stor fest i Hammarbybacken med upp till 50-70 ungdomar och då var vi tre som vandrade och kände att vi inte mäktade med. Då kontaktade vi polisen som skickade dit en piket för att kolla upp. Så samarbetet fungerar. Vid skolstarter när det är ”krökfester” i Blecktornsparken (där det är mycket ungdomar och mycket sprit) får vi information ifrån  polisen  om detta. Då lägger vi upp info på vår nattvandrarfacebooksida och tipsar ”våra” tonårsföräldrar om att de ska ha lite extra koll på var deras ungdomar befinner sig, säger Lisa. 

Som tonårsförälder känns det skönt att vi har dessa fantastiska människor som på sin fritid går runt i Sjöstaden och tar ett ansvar för våra ungdomar. De skapar en social trygghet, tilltro till vuxna och bygger jämlika relationer.

– Många vuxna tycker det kan kännas olustigt att kontakta polisen, fältassistenterna eller skolan, men då kan vi vara en kanal. Man kan ringa oss när vi vandrar på 0700-30 52 40 eller mejla på sjostaden@nattvandring.nu, säger Selene. Man kan även följa oss på Facebook på Nattvandring i Hammarby Sjöstad. Vi välkomna fler att vandra med oss.

Av INGVAR LARSSON

Bra telefonnummer

Nattvandring i Sjöstaden: 0700-30 52 40

Polisen Akut: 112

Polisen i andra ärenden: 114 14

Fältassistenterna Södermalm: 076-12 12 100

SL Trygghetsnummer: 020-120 25 25

Nattknappen* (polisvolontärer): 020-44 66 66

* Polisvolontärerna svarar på Nattknappen under fredag- och lördagkvällar kl 23:00-03:30 och kan vara ditt sällskap hem – till alla som vistas inom Stockholms län. 

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad oktober 2019

Läs också om hur fältassistenterna stöttar ungdomarna i Sjöstan!